De eerste indruk

Een eerste indruk maak je maar eenmaal!

Wanneer wij iemand voor het eerst ontmoeten vormen onze hersenen al meteen een beeld bij diegene. We hebben vaak al een mening en denken te weten hoe iemand is. Is je eerste ontmoeting een blooper, dan kom je daar vaak niet meer vanaf, krijg je een slap handje van iemand dan denkt men al snel dat ze te maken hebben met iemand die niet stevig in zijn schoenen staat en wellicht onzeker is. Onlangs hoorde ik nog iemand zeggen dat mannelijke makelaars met puntschoenen van die snelle makelaartjes zijn die even snel een transactie willen regelen. Tja, zo zie je maar dat onschuldige dingen als een paar schoenen al snel een bepaald beeld kunnen geven van een persoon.
Dit geldt ook voor onze woningen. Met onze woningen laten we ook een stukje zien van wie wij zelf zijn. Het is vast niet voor niets dat veel vrouwen in de stress schieten wanneer hun (schoon)ouders bellen dat ze over een half uur even langskomen. Vaak willen ze laten zien dat ze niet alleen goed voor zichzelf, maar ook voor hun man/gezin kunnen zorgen en een opgeruimd huis hoort daar blijkbaar bij.

In ons werk zien wij verschillende woningen die soms erg strak en steriel zijn of sommige rommelig en knus. Er wordt gezegd dat de creatievelingen iets minder ordelijk, zijn, dat de woningen van open en gezellige mensen vaak kleurrijk zijn, dat bewoners met veel spreuken aan de muur vaak onrustig zijn en dat ze de spreuken gebruiken om kalm te blijven en het schijnt dat mensen die geen rommel onder hun bed hebben liggen, vaak angstig zijn aangelegd. Onder die laatste groep val ik in ieder geval!!!

Men zegt ook wel dat de inhoud van de koelkast vertelt wie je bent. Hou je van de gezelligheid van uren tafelen en heb je dus een overvolle koelkast of ben je meer van een vluchtige magnetronmaaltijd voor de televisie? Wat bij mij in ieder geval niet mag ontbreken in mijn koelkast is pure chocolade, chocoladekoekjes, verse sap en verse melk. Maar ja, wat zegt dat dan over mij? Wat voor mij in ieder geval belangrijk is dat ik een goed ontbijt kan maken, want zonder ontbijt functioneer ik echt niet naar behoren. Lunch en diner vind ik dan weer niet zo belangrijk waardoor de lunch er ook nog wel eens bij mij inschiet. Niet goed, ik weet het en doe mijn best om dat punt in mijn leven te verbeteren. Waar ik gelukkig van word is mijn dag afsluiten met een goed boek, kop thee en een stuk chocolade. Het is altijd fijn en goed om, op wat voor manier dan ook, weer je rust te vinden na een drukke werkdag.

Een werkdag waarin wij veel mensen een eerste indruk hebben gegeven van misschien wel hun droomhuis. Wist je dat in de eerste seconden die een kijker in de woning doorbrengt eigenlijk al besloten wordt of hij of zij de woning wil kopen of niet? Bij een huis kopen wordt de eerste indruk dus vliegensvlug gemaakt en vaak niet meer bijgesteld. Dat betekent dat je hier rekening mee dient te houden als er een bezichtiging is ingepland voor jouw woning. Welke indruk krijgen de belangstellenden als zij over de drempel stappen?

Als makelaar voelen wij het meestal meteen wanneer een belangstellende de woning binnenloopt of hij/zij de woning wel of niet zal willen gaan kopen. Wij adviseren dan ook altijd om de woning door de ogen van een belangstellende te gaan bekijken. Wees kritisch over jouw woning en pak die punten nu toch echt aan die je al die jaren links hebt laten liggen. Een relatief kleine investering in jouw woning zul je zeker terugverdienen op de koopsom van jouw woning. 

Een slechte eerste indruk kan ook meteen de laatste zijn...

Opruimen

Belangstellenden komen niet voor je tassen of schoenencollectie dus (sorry, hoe mooi deze ook zijn) berg ze alsjeblieft op. Zorg dat de hal ruim is want hier wordt de eerste indruk gemaakt. Zorg, waar mogelijk, voor een sfeervolle hal en zorg ervoor dat de trap vrij is van spullen. Kortom, ruim op en creëer ruimte.

Belangstellenden kunnen erg snel afzien van verdere stappen wanneer een woning niet schoon is. Niet de leukste klus, maar poetsen loont! Zorg dat de voordeur is afgenomen, de spinnenwebben zijn verwijderd, de mat gezogen en de kattenbak in de schuur staat. Huisdieren kunnen een verrijking in jouw leven zijn, maar voor een belangstellende zijn het vaak haren die overal zitten, een stinkende kattenbak en de geur van een natte hond. Niet het beeld wat wij willen dat zij onthouden en daarom adviseren wij om zo veel mogelijk spullen van de huisdieren weg te halen.

Tijdens een bezichtiging laten wij de ruimte in een keuken zien, waarbij we ook de vaatwasser en, zoals eerder al benoemd, de koelkast openen. Zorg ervoor dat je niet net die ochtend de bekers met yogidrink in de vaatwasser hebt gezet waardoor alles eronder zit en denk er ook even om dat er geen etenswaar in de koelkast ligt die een sterke geur heeft. In de badkamer adviseren wij om de voegen even op te frissen, alle potjes in 1 mand te zetten waardoor je de wastafel goed schoon kunt houden en vergeet uiteraard niet om een fris toilet achter te laten.

We kunnen niemand verbieden om te roken in zijn eigen woning, maar wees je er van bewust dat het eerste wat wij vaak te horen krijgen ‘he bah, er wordt gerookt in huis, of niet?’ Het geeft de verkeerde eerste indruk die we liever niet willen.

Allemansvriend

Maak van jouw woning een allemansvriend. Zorg dat het hart van de belangstellenden sneller gaat kloppen wanneer ze jouw woning binnenlopen. En in deze tijd van het jaar is dat nog eens extra belangrijk. De periode van de gezelligheid binnenshuis is aangebroken en tijdens de bezichtigingen is het dan ook fijn wanneer het in huis gezellig is gemaakt en, indien mogelijk, de houtkachel brandt. En niet om een gemaakt plaatje te geven, maar om te laten zien welke sfeer een woning te bieden heeft. Denk er in deze periode ook om dat alle verlichting functioneert. Waar jij in het duister alles op de tast weet te vinden, maakt het dat een belangstellende een onveilig gevoel krijgt wanneer ruimtes niet kunnen worden verlicht. 

Onderhoud woning

Wanneer de foto’s zijn gemaakt blijft het belangrijk om de woning bij te houden. Soms stoppen mensen met het onderhoud van hun woning en tuin zodra de woning in de verkoop staat want ja, voor wie doe je het nu nog? Hierdoor vindt het onkruid al snel zijn weg in de voortuin en de herstel en onderhoudswerkzaamheden worden niet meer uitgevoerd.

Heb jij je woning in de verkoop staan of overweeg je om binnenkort te gaan verkopen? Loop dan jouw woning nog eens van boven naar beneden bij langs om te kijken of er nog puntjes op de i moeten worden gezet en vergeet ook niet om het vooraanzicht netjes en gezellig te maken. Mensen rijden eerst door de wijk om je woning van een afstandje te bekijken dus geef hier wat extra aandacht aan. Het is je visitekaartje en vergeet niet een eerste indruk kun je maar eenmaal maken!  

Verkoopgids

Binnenkort leggen wij de laatste hand aan onze eigen verkoopgids waarin wij o.a. alle tips hebben verzameld om jouw woning zo goed mogelijk te presenteren, een handige checklist voor de verhuizing hebben opgenomen en onderhoudstips voor ieder seizoen voor woning en tuin hebben samengevat. De verkoopgids ontvang je van ons wanneer wij jouw woning in de verkoop nemen zodat je je goed kunt voorbereiden op het hele proces van verkoop en verhuizen. Waar mogelijk proberen wij onze opdrachtgevers zoveel als mogelijk te ontlasten en met onze verkoopgids hopen wij het al zo spannende traject iets gemakkelijker te maken. 

We vinden het allemaal fijn wanneer we bij nieuwe mensen in ons leven een goede eerste indruk maken. Met deze blog hebben wij je enkele tips gegeven waardoor je ervoor kunt zorgen dat een belangstellende ook bij jouw woning een goede eerste indruk krijgt. Uiteraard zijn wij altijd bereid om bij jou langs te komen om samen te kijken hoe jij jouw woning zo optimaaal mogelijk kunt presenteren. 

Daniƫlle de Groot
06 46 51 45 52
Danielle is makelaar bij For sale makelaardij en ontzorgt jou als koper of verkoper van A tot Z bij het aan- of verkoopproces
Contact opnemen
Delen