Oud en afgedankt

Vorig jaar heb ik afscheid moeten nemen van mijn oma. Ik probeerde haar zo vaak als mogelijk te bezoeken zodat ze zich niet zo eenzaam voelde. Als familie namen we regelmatig wat voor haar mee zodat ze het thuis gezellig kon maken. Kwam je ’s avonds bij haar langs dan trof je een woonkamer vol met kaarsjes, een lantaarn met flikkerende lampjes en led dierenlampjes in verschillende kleuren. Op deze wijze bracht mijn oma de gezelligheid in huis waardoor de eenzaamheid wat op de achtergrond raakte. Die eenzaamheid van ouderen raakt mij persoonlijk altijd enorm. Zo zong Marco Borsato ooit al eens het nummer ‘Oud en afgedankt’

‘Oud en afgedankt
in een straatje zonder bomen
zit ze voor het raam
door niemand serieus genomen

Oud en weggedaan
zelfs door haar eigen zonen
die met hun vrouw en kinderen
vier straten verder wonen

Alleen met haar verjaardag
dan komen ze nog aan
maar vorig jaar toen zijn ze
na een uur al wegegaan

Oud en afgedankt
in een flat met kleine ramen
herkent hij de gezichten wel
maar herinnert zich geen namen

En hij zou wel willen schreeuwen
van de eenzaamheid en pijn
z'n einde is z'n troost
want dan zal alles anders zijn

Afhankelijk en eenzaam
niet in de maatschappij
rennen we in sneltreinvaart
aan hem en haar voorbij

We denken niet aan later
en houden ze maar klein
totdat we zelf ook oud
en heel erg eenzaam zullen zijn

Oud en afgedankt
slijt hij z'n tijd met dromen
't bezoekuur is voorbij
ze zijn weer niet gekomen’

Nu we sinds april te maken hebben met alle beperkingen in ons doen en laten i.v.m. het coronavirus is het met name voor de ouderen een nog eenzamere tijd geworden. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de ouderen zich wat minder eenzaam voelen? Vanuit ons kantoor willen wij graag onze bijdrage leveren om te helpen om de eenzaamheid onder de ouderen te verminderen.

Omdat we niet iedereen kunnen helpen hebben wij ervoor gekozen om te beginnen om de bewoners van Riemsoord te helpen. Maar dan komt de vraag hoe kan ik deze mensen helpen?
Moest ik groots denken of hebben de bewoners juist behoefte aan de kleine dingen in het leven?

'Zij schoof haar gordijn opzij en voor een tel stopte de tijd want terwijl jij naar haar zwaaide vergat zij even haar eenzaamheid....

Afgelopen vrijdag heb ik om tafel gezeten met 3 schatten van medewerkers van Liante en al snel was duidelijk dat er, vooral nu, behoefte is aan groots waar juist de kleine dingen in het leven mee gerealiseerd kunnen worden. Ondanks dat de medewerkers er echt alles aan doen om de bewoners een fijne tijd te geven, maakt de huidige tijd het hun ontzettend lastig en dat was te zien aan de reacties van de dames waar ik mee in gesprek was. De onmacht en de dankbaarheid was te zien op de gezichten en dat kan ook niet anders wanneer je zo je best doet om de bewoners een leuke tijd te geven en alles iedere keer moet worden afgezegd. Vermaak van buitenaf moet zoveel als mogelijk beperkt worden, samen dansen en zingen mag niet en iedere dag sjoelen is op een gegeven moment ook niet leuk meer.

Hoe fijn is het dan om gezellig samen naar liederen van vroeger te luisteren, om samen een film te kijken, terug te gaan naar het verleden met beelden van toen, samen spelletjes te doen, of de zelf opgenomen video’s van de kleinkinderen te bekijken die niet mogen of kunnen langskomen, maar opa en oma toch even willen groeten. 
Om deze voor ons zulke simpele dingen te kunnen bieden kunnen we denken aan o.a. een grote mobiele televisie en een Belevenis tafel. Ontzettend leuk om te zien hoeveel plezier ouderen beleven aan deze tafel.

Naast deze actieve bezigheden is er ook nog de wens om een Qwiek.up aan te schaffen. Misschien ben ik een eersteklas jankdoos, maar als ik de video zie waarop te zien is wat dit doet met ouderen dan lopen bij mij de tranen over de wangen hoor. Hoe mooi is het dat wij dit met elkaar zouden kunnen gaan aanschaffen zodat de medewerkers van Liante belevingsgerichte zorg kunnen bieden waardoor het dagelijkse leven van de bewoners weer net een beetje leuker gaat worden of juist in de laatste levensfase iemand meer rust kan geven.

Maar hoe gaan we dit doen? Allereerst gaan we uiteraard zelf een donatie doen, maar wat zouden we graag zo'n mooi bedrag verzamelen dat we deze wensen kunnen gaan vervullen. Onze inzet is dan ook hoog want het totale bedrag wat nodig is voor deze apparatuur is €23.000,-  Ontzettend veel geld, maar laten we zien wat we met elkaar kunnen bereiken zodat we in ieder geval de eerste stap kunnen zetten. 

Ik wil iedereen uit het diepst van mijn hart vragen om ons te helpen. Kun je €1,- missen €10,- €25,- of €1000,- het maakt niet uit. De bewoners zullen dankbaar zijn voor alles wat wij voor hun gaan realiseren.

Is er een juf of meester die nog een leuke actie kan bedenken die de kinderen kunnen gaan doen om geld in te zamelen, of heb jij een winkel en mogen wij een inzamelingskluis bij jou in de winkel zetten? Laat het ons alsjeblieft weten want we mogen deze mensen niet in de steek laten!

Help jij ons mee om dit doel te verwezenlijken? Laten we weer een glimlach op het gezicht van deze bewoners brengen. Doneer wat je kunt missen via de link welke wij op onze Facebookpagina zullen plaatsen en wij gaan ervoor zorgen dat het op de juiste manier besteed wordt.

Uiteraard zullen wij jullie op de hoogte gaan houden van de voortgang.

https://www.doneerdoel.nl/actie/2821/oud-en-afgedankt-

Daniƫlle de Groot
06 46 51 45 52
Danielle is makelaar bij For sale makelaardij en ontzorgt jou als koper of verkoper van A tot Z bij het aan- of verkoopproces
Contact opnemen
Delen