V.O.N.?? K.K.??

V.O.N.?? K.K.?? Wat houden deze begrippen eigenlijk in?

Voor ons dagelijks werk, maar als woningzoekende kom je veel termen tegen waarvan je geen idee hebt wat ze betekenen.
Een voorbeeld hiervan is een woning die met een vraagprijs vrij op naam (v.o.n.) wordt aangeboden of onder kosten koper (k.k.) Maar wat betekenen deze begrippen eigenlijk? Wij vertellen jou graag meer hierover in ons blog.

Kosten koper (k.k.)
De aankoop van een bestaande woning is over het algemeen op basis van kosten koper. In het kort betekent dit dat de bijkomende kosten voor de koper zijn. Onder deze kosten verstaan we o.a. de overdrachtsbelasting, kadasterkosten en notariskosten voor b.v. het opstellen van een akte van levering en de hypotheekakte. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de aankoopwaarde van de woning en de kosten van de notaris verschillen per notariskantoor maar liggen zo rond de € 1000,-  

Vrij op naam (v.o.n.)
In tegenstelling tot bestaande woningen is een nieuwbouwwoning vaak vrij op naam. Vrij op naam houdt in dat alle kosten in de koopsom verwerkt zijn. Bestaande woningen kunnen overigens ook vrij op naam worden aangeboden, maar in de praktijk gebeurt dit minder vaak.
Soms komen koper en verkoper toch met elkaar overeen dat deze kosten of een deel van deze kosten voor rekening van de verkoper komt.
De verkoper neemt dan onder andere de kosten van de overdracht en de notariskosten voor zijn rekening. Wel goed om te weten is dat de kosten die onder 'vrij op naam' vallen alleen te maken hebben met de woning zelf. De kosten voor het opmaken van je hypotheekakte vallen hier niet onder. Die kosten komen altijd voor rekening van de koper. Een koopsom 'vrij op naam' ten opzichte van 'kosten koper' kan je dus al snel vier tot acht duizend euro besparen.
Een verkoper kan de 'kosten koper' voor zijn rekening nemen om het een koper iets gemakkelijker te maken bij het rond krijgen van de benodigde financiering. Zo hoeft een koper minder eigen geld mee te nemen. 

Financieringsmogelijkheden

Zoals hierboven al aangegeven kan een verkoper het een koper dus gemakkelijker maken bij het rond krijgen van de financiering door de woning v.o.n. te verkopen. Maar hoe zit dat nou dan?

Het is sinds 2018 niet meer mogelijk om de kosten koper mee te financieren in de hypotheek. De maximale hypotheek is ook in 2020 100% van de woningwaarde. Dit kan betekenen dat je niet alle kosten kunt meefinancieren in de hypotheek, maar op een andere manier (vaak dus uit eigen spaargeld) de kosten koper moet betalen. Die manier hebben wij voor jou bedacht! Met onze februari-actie nemen de verkopers van de volgende woningen de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor het opmaken van de akte van levering voor hun rekening. Door de besparing van circa 4 tot 8 duizend euro wordt het rondmaken van de financiering eenvoudiger gemaakt en kun jij als koper je spaargeld besteden aan b.v. een nieuwe keuken of badkamer.

De deelnemende woningen zijn:

  • Coendringaweg 7 te Oosterwolde
  • De Hegen 7 te Oosterwolde
  • Drie Stellingenweg 12 te Oosterwolde
  • Zuideinde 2 te Fochteloo 
  • Kloosterweg 8-O te Appelscha
  • Aenboomsteegde 22 te Appelscha 
     

Profiteer van deze actie!

Kom geheel vrijblijvend deze woningen bezichtigen en maak gebruik van dit voordeel voor jou als koper. Voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen met ons kantoor in Appelscha.
Heb je nog vragen over de bijkomende kosten bij het kopen van een woning neem dan gerust contact op met ons kantoor in Appelscha.
For sale Makelaardij staat jou graag bij in de spannende periode van het kopen van een woning.

Daniƫlle de Groot
06 46 51 45 52
Danielle is makelaar bij For sale makelaardij en ontzorgt jou als koper of verkoper van A tot Z bij het aan- of verkoopproces
Contact opnemen
Delen