Zomertijd

Zomertijd

Afgelopen weekend mocht de klok weer een uur vooruit gezet worden. Gezien het feit dat ik nog steeds last heb (lees meestal om circa 05.00 uur wakker ben...) van het terugzetten van de klok hoop ik dat mijn ritme nu weer ‘normaal’ gaat worden.

Ondanks dat het voor mijn slaapritme waarschijnlijk wel goed zal zijn, neem ik toch wel met enige weemoed weer afscheid van de wintertijd. Wat vind ik het heerlijk dat het zo vroeg donker is en je het in huis zo gezellig kunt maken.

Maar eerlijk is eerlijk, wakker worden om 6/7 uur van het getjilp van de vogels doet mij ook weer goed. De vogels die hun ontbijt vinden op de grote voedertafel en al af en aan vliegen met nestmateriaal is altijd een mooi gezicht. En dan alle bloemen die weer uit de grond schieten. Wie wordt daar nou niet blij van!

De lente staat weer voor de deur en dus kunnen we de boel zowel buiten als binnen weer gaan opvrolijken. De fel gekleurde woonaccessoires kunnen weer in huis worden gehaald, die saaie muur kan in een knal kleur geverfd worden en de voorjaarsbloeiers kunnen weer in de pot worden gezet.

Heb jij jouw woning in de verkoop staan of overweeg je jouw woning te verkopen maak dan vooral van de voortuin weer een blikvanger met vrolijke voorjaarskleuren. Ook doe je er goed aan om de kozijnen en de boeidelen weer af te (laten) nemen en het terras aan te vegen. Woningzoekenden staan in deze tijd meer stil bij de tuin dan dat ze dat in de wintermaanden doen, dus leg daar gerust wat meer de nadruk op. 

Help!! Wat een gekkenhuis!

In welke prijsklasse of welk woningtype men ook zoekt de huizenmarkt blijft op volle toeren doordraaien en is momenteel geen leuke markt voor woningzoekenden. En waar doe je als makelaar dan goed aan?
In de loop der jaren ontwikkel je een verkoopprocedure waarbij je hoopt dat je iedereen een eerlijke kans geeft en je opdrachtgevers het beste vertegenwoordigd.
Onlangs heb ik een aantal woningzoekenden gevraagd wat zij het lastigste vinden in deze markt en wat zij als plezierig ervaren.

Eén van deze woningzoekenden zei tegen mij dat hij geen voorstander is van de biedingsprocedure die wij vaak hanteren. Echter was hij diezelfde ochtend gebeld door een andere makelaar met de boodschap dat de bezichtiging welke zij hadden ingepland niet door ging omdat er al een bieding op de woning was uitgebracht welke de verkopers hadden aanvaard. Ook daar was deze woningzoekende niet blij mee want ook hij wilde een kans krijgen om te bieden. Toen ik daarop aangaf dat hij dus eigenlijk de biedingsprocedure, welke wij hanteren, wel heel graag had willen hebben besefte hij dat het inderdaad wel één van de meest eerlijke procedures is.

Ook het idee van het ‘blind’ bieden is voor veel mensen lastig. Een aantal mensen zouden liever de openbare biedingsprocedure hebben waarmee je dus online kunt zien welke biedingen er worden gedaan en je daar dus steeds overheen kunt bieden. In mijn ogen krijg je dan het vakantieveiling idee waarmee je uiteindelijk met veel te dure kaartjes zit voor een park waar je eigenlijk helemaal niet naar toe had willen gaan, maar je zat zo lekker in de flow van het bieden.

Ook is het voor verkopers vaak niet fijn dat iedereen kan zien voor wat voor bedrag zijn woning is verkocht. Deze methode zullen wij dus voorlopig nog niet gaan hanteren omdat wij er nog geen goed gevoel bij hebben.

Wanneer doe je het goed? Ik weet het ook niet altijd en daarom vraag ik vaak naar feedback van zowel woningzoekenden als van verkopers. Heeft u nog ideeën over onze of de algemene werkwijze in de makelaardij stuur ze ons gerust, want wij kijken graag wat we kunnen doen om deze lastige periode voor iedereen toch zo eerlijk mogelijk te maken.

Samen klussen, samen slapen, samen op de bank, samen alles weer aan kant.

Zorgen delen, groot en klein, samenwonen is zo fijn!

 

Voor het eerst samenwonen....

Voor sommigen van ons is het kopen van een woning nog eens extra spannend omdat ze daarmee ook voor het eerst gaan samenwonen. Niet meer het vertrouwde (en toch ook wel gemak) van papa en mama, maar zelf op eigen benen staan. ‘Hotel mama’ wordt ingeruild voor een eigen plek. Een plek waar je samen keuzes gaat maken, waar de vrouw de kledingkast beheert, de man de afstandsbediening, je samen kunt douchen en waar de vrouw altijd gelijk heeft. (Dat is dan weer niet veel anders dan thuis waar moeders altijd gelijk hebben)

Bij samenwonen zullen compromissen moeten worden gesloten en als ik de starters zo af en toe hoor dan is dat al vaak dat de man een gamekamer of hobbyschuur krijgt en de vrouw haar inloopkast. Ieder zo zijn prioriteit zeg maar :-)
Wanneer je dan eindelijk een leuke woning hebt kunnen kopen komt het leukste (voor ons vrouwen dan) Winkelen!!! Samen mooie meubelen uitzoeken, urenlang in een keukenzaak doorbrengen, kleuren voor de muren bepalen en de eerste boodschappen inslaan. Maar naast het leuke deel zul je ook moeten stilstaan bij de minder leuke kant. De financiële kant. Kijk goed wat de verwachte uitgaven gaan worden, zorg voor een spaarpot en maak goede afspraken met elkaar over de verdeling. Ook het laten opmaken van een samenlevingscontract en een testament zijn belangrijke zaken om te regelen. 

Verkocht!

Sta je in de schoenen van de verkoper dan is het fijn dat je woning verkocht is en je uiteindelijk de sleutels kunt gaan overhandigen aan hele blije kopers.
Maar hoe lever je je woning op aan de nieuwe koper?

Het is natuurlijk fijn voor de kopers wanneer de woning schoon en leeg opgeleverd wordt. Niemand zit te erop wachten om de rommel van een ander op te moeten ruimen. Ondanks dat het al een hectische periode is van organiseren, klussen en inpakken voelt het voor jezelf ook erg fijn wanneer je met een tevreden gevoel de sleutel aan de koper kunt overhandigen. Denk er dus ook even aan om de oven, het gasfornuis, de afzuigkap, de koelkast en het toilet even extra te poetsen. Neem de keukenkastjes en lades nog even uit en draai desnoods de vaatwasser nog even met een reinigingsblokje zodat deze ook weer helemaal fris is. Voor een koper is het net zo’n hectische periode als voor de verkoper en daarom is het fijn dat je je als koper niet eerst hoeft te richten op het opruimen/schoonmaken van spullen van de verkoper. Vergeet ook nu de tuin niet. Natuurlijk hoef je niet ieder blaadje op te ruimen, maar even het grootste onkruid, het meeste blad en de dode planten weghalen wordt enorm gewaardeerd. Ook is het fijn dat de containers even schoon worden gemaakt voordat de overdracht plaats vindt.
Is er afgesproken dat je alle verlichting mee neemt dan waarderen kopers het altijd enorm wanneer er even een verhuispitje is geplaatst op enkele punten.

En als laatste, mocht je nog garantie hebben op bepaalde apparatuur dan is het fijn dat deze garantiebewijzen achterblijven in de woning. Ook tekeningen en  handleidingen kunnen voor een koper erg handig zijn.

Nu eerst even genieten 

De stress die het zoeken en verkopen van een woning met zich mee kan brengen heeft veel invloed op onze gemoedstoestand. Juist daarom doe je er goed aan om zoveel mogelijk ontspanning te pakken. De komende tijd staan er gelukkig weer enkele feestdagen voor de deur waaronder het aankomende paasweekend. Even wat extra dagen om bij te komen van alle drukte en te genieten van het mooie weer. Ook voor ons is het komende weekend een heerlijk lang weekend waarin we ons weer kunnen gaan opladen zodat we daarna weer veel kopers en verkopers kunnen begeleiden bij één van de belangsrijkste momenten in hun leven.   

Voor nu wensen wij iedereen een heel fijn (hopelijk zonnig) paasweekend! Geniet ervan met elkaar! 

 

Daniƫlle de Groot
06 46 51 45 52
Danielle is makelaar bij For sale makelaardij en ontzorgt jou als koper of verkoper van A tot Z bij het aan- of verkoopproces
Contact opnemen
Delen